Persbericht

 

Amsterdam - Eindhoven, 21 oktober 2005

 

Lennart Vissers’ Shopcyle wint eerste

Sustainable Design Award - in partnership met Dyson

 

Op 19 oktober 2005 werd de eerste Sustainable Design Award uitgereikt tijdens de jaarlijkse Graduation Show van de Design Academy Eindhoven. Lennart Vissers ontving voor zijn Shopcycle de Award en een bedrag van € 5000 uit handen van Pete Gammack, director New Product Development bij Dyson. Bovendien vertegenwoordigt Vissers Nederland in 2006 tijdens de wereldwijde James Dyson Award.

 

De Shopcycle

De shopcycle is een bijzonder wendbare en stabiele driewieler, die eenvoudig getransformeerd wordt tot een winkelwagentje. Dat betekent dat je simpelweg naar de supermarkt fietst, je boodschappen gewoon in je ingeklapte fiets laadt, en dus niet met meer tassen vol boodschappen hoeft te sjouwen. Ben je klaar met winkelen, ‘ontvouw’ je je fiets en je rijdt zo naar huis. Ingeklapt is de shopcycle niet groter dan een kinderwagen, en kan dus in vrijwel iedere winkel naar binnen.

 

Duurzaam design

Het winnende ontwerp weerspiegelt de filosofie van duurzaam design en past bij Dyson’s passie voor functionele innovatie. Een combinatie van ‘creative intelligence’ en originaliteit. De jury prees het winnende ontwerp vanwege het praktische en functionele karakter: een eenvoudige oplossing, ruimtebesparend, ergonomisch en milieuvriendelijk. Pete Gammack, Dyson: “This is a simple yet very practical design which solves several problems. Lennart had even made a working prototype and tested it out at his local shops I would love to have Shopcycle of my own!”

 

 

Functionele innovatie en design dimensies

Alle in 2005 afgestudeerden aan de Design Academy konden deelnemen aan deze Award in partnership met Dyson. In totaal ontving de vakjury 23 inzendingen. Aan de jury werkten mee: Natascha Drabbe (Premsela instituut), Kees Dorst (design journalist), Herman Meinders (Philips Eco Design), Pete Gammack (New Product Development Director bij Dyson) en Ursula Tischner (Design Academy Eindhoven).

 

 

 

NOOT:

Voor meer persinformatie, informatie over de winnaar en zijn ontwerp, over Dyson en het wereldwijde Dyson Design Award programma:

Weaver PR

suzanne@weaver.nl

tel: 035 - 695 00 62

 

 

 

 

Bijlage:           achtergrondinformatie


 

 

a c h t e r g r o n d i n f o r m a t i e

 

Sustainable design award - in partnership met Dyson

 

de James Dyson Award

 

Dyson organiseert design programma’s en wedstrijden voor studenten in 15 landen wereldwijd. Alle nationale winnaars nemen deel aan de wereldwijde James Dyson Award. Deze prijs wil jonge ontwerpers en ingenieurs die de design filosofie van Dyson weerspiegelen, stimuleren: het vermogen om anders te denken en daadwerkelijk functionele, innovatieve producten te creëren die ons leven verbeteren. De hoofdprijs bestaat uit € 7.500, een mentor vanuit het Dyson R &D centrum, een bezoek aan Dyson in de UK en € 1.500 voor de school of universiteit van de winnaar.

 

 

DESIGN ACADEMY EINDHOVEN & SUSTAINABLE DESIGN

 

Ursula Tischner, docent Sustainable Design aan de Design Academy Eindhoven

en oprichter van econcept, Agency for Sustainable Design in Keulen:

 

“Een totaal geïnternationaliseerde wereld zal niet overleven zonder Duurzaamheid te integreren in al onze ontwikkelingen en vooruitgang.  Industrieel ontwerpers werken continue aan de ontwikkeling van producten en diensten van de toekomst.

Het is daarom erg belangrijk dat zij leren hoe duurzame oplossingen gevonden kunnen worden in goed design.

 

De Design Academy Eindhoven stelt het partnership met Dyson bijzonder op prijs. Dyson is immers een voorbeeld van succesvol duurzaam en bovendien erg aantrekkelijk design. Dankzij dit partnership en deze Award, worden studenten gestimuleerd om de duurzame uitdaging aan te gaan in hun projecten.”

 

 

DYSON & SUSTAINABLE DESIGN

 

James Dyson over de Sustainable Design Award:

 

“Ontwerpen heeft alles te maken met het oplossen van problemen en dingen beter laten werken. Deze Design Award zal jonge ontwerpers stimuleren hun hoofd en handen te gebruiken bij het ontwikkelen van betere producten voor een betere toekomst. Duurzaam design is een essentieel onderdeel van het design proces en begint met grondig onderzoek en een goed doordachte basis – en daar zijn we naar op zoek bij deze ontluikende ontwerpers.”

 

 

 

Voor meer informatie over de Sustainable Design Award, kijk op www.dyson.nl